Kalliomaan koulu aloitti uuden lukuvuoden Kellokosken sairaalan Kartano-rakennuksessa osoitteessa Vanha valtatie 198 Kellokoski. Liityimme arvovaltaiseen ja monipuoliseen historian ketjuun, kun Kartanossa viimeiseksi sijainneet Kellokosken sairaalan hallintotilat siirtyivät oikeuspsykiatrian osastojen mukana Ohkolan sairaalaan. Nyt HYKS-nuorisopsykiatrian tehostetun avohoidon yksikkö (NTaY) toimii ensimmäisessä kerroksessa ja Kalliomaan koulu 2. ja 3. kerroksissa.

Kartanon historia ulottuu 1800-luvun lopulle ja nivoutuu osin yhteen Kellokosken toisen merkittävän tahon, Marieforsin ruukin, kanssa.”Konni” Zilliacus rakensi italialaista renessanssipalatsia jäljittelevän päärakennuksen puistoineen 1880-luvulla, mutta velkaantui, hylkäsi vaimonsa ja karkasi ulkomaille. 1910-luvun alussa kartanon maista muodostettiin viljelystiloja, joiden asukkaat olivat alkuun valtion vuokralaisia. Kartanon päärakennusta laajennettiin ja siitä tehtiin Kellokosken sairaala 1915. (Virtuaali-Tuusula).

Kelliksen nuorisopsykiatrian synty kytkeytyy myös Kartanoon. Vuonna 1972 avautui ensimmäinen nuoriso-osasto Kartanon alakerrassa. Kalliomaan koulua ei tuolloin vielä ollut. Ensin yritettiin opettaa itse. Sittemmin koetettiin saada nuoret käymään viereistä Ruukin koulua. Molemmat melko huonolla menestyksellä.

Pian palkattiin opettaja ja toinen sekä käynnistettiin Kalliomaan koulun perustaminen silloisen kouluhallituksen sekä erityissairaanhoitopiirin puoleen kääntyen. Prosessi ei ollut helppo eikä lyhyt. Lopulta vuonna 1979 Kalliomaan koulu aloitti toimintansa Kellokosken sairaalaan kuuluvana sairaalaerityiskouluna. Tuusulan kunnalle toiminta siirtyi vuodesta 1985 alkaen.

70-luvun lopusta 90-luvun loppuun nuorisopsykiatria ja Kalliomaan koulu sijaitsivat valitettavan nopeasti ”hometaloksi” vääräleukojen nimeämässä nuorison omassa rakennuksessa  sairaalakampusta vastapäätä. Tuo melko usean ammattitaudin aiheuttaja purettiin lopulta tämän vuosikymmenen puolella. Ohkolan sairaalassa nuorisopsykiatrian osastot ja Kalliomaan koulu sijaitsivat vuodesta 98 kesään 19.

Nuoriso-osastoja ei enää Kellokoskella ole. Sen sijaan avohoitoideologian mukaisesti avohoidon monipuolinen ja erilaisia toimintoja tarjoava yksikkö NTaY. Eräänlainen ympyrä on sulkeutunut, kun nuoriso ja koulu päätyivät Kartanoon.

Hiljentynyt sairaalakampus otti meidät vastaan elokuun alussa, kun oikeuspsykiatria jätti Kellokosken ja Kalliomaan koulu taasen Ohkolan. Ympäristö on arvokas ja näiltä osin koulullekin arvoisensa. Alkuun on tuntunut siltä, että korkeat huoneet ja inspiroiva lähiympäristö tuovat ryhtiä omaankin olemukseen. Koulun aloituspäivän siniristilippu salossa konkretisoi uusien toimintojen saapumisen sairaalakampukselle.

Kartano näyttää erilaiselta eri valossa ja erilaiselta eri huoneista. Viereinen Prinsessapuisto ja läheinen padottu ruukin ranta pitävät huolen siitä, että myös ikkunanäkymät ovat mieltäylentävät.

Kun ensimmäinen entinen oppilas löysi tiensä uusiin tiloihin tapaamaan meitä entisiä opettajiaan, tulin hyvälle päälle. Vaaleanpunainen väri on hyvä tuntomerkki ja näillä tuntomerkeillä Kalliomaan löytää myös entiset oppilaamme. Tiedän, että vierailut ovat tärkeitä sekä entisille nuorille että meille koulun aikuisille. Tämän oppilaan arvio uusista koulutiloista oli: ”Täällähän näyttää ihan koululta!” Hieno palaute!

Käymme ruokailemassa sairaalan ruokasalissa. Jaloittelu pihan poikki tekee hyvää keskipäivällä. Taito- ja taideaineiden tilat valmistuvat pikkuhiljaa viereiseen pesularakennukseen. Musiikkitila on upea, palvelihan se terapiatilana vielä viime kesään saakka. Monariksi olemme ristineet viereisen tilan, johon saimme yhdistettyä pehmeän käsityön ja kuvataiteen. Käsityön verstas löytyy seuraavan oven takaa.

Sairaalan liikuntahallia tulemme käyttämään aiempaa enemmän, kun matka sinne lyheni kilometristä 400 metriin. Aamupäivän pitkiä välituntia on siellä mahdollista viettää Liikkuva koulu –hengessä.

Vaikka koko viime lukuvuotinen tilarumba oli monimutkainen ja erityisen raskas, niin päivä päivältä tuntuu paremmalta. Murheet väistyvät syrjään ja uusi alku Kellokosken Kartanossa on alkanut. Ajattelen tätä tilakysymystä paljolta samoin periaattein, kuin työskentelyä uusien oppilaiden ja heidän perheidensä kanssa. Ei ole syytä jäädä murehtimaan sitä mitä takana on ollut. Katseet pitää kääntää kohti tätä hetkeä ja tulevaisuutta. Rakentaa kaiken sen hyvän päälle mitä meillä on ja jättää omaan arvoonsa asiat joille ei enää voi mitään.

Ota tuli, jätä tuhka! Tämä on ollut meidän tunnuslauseemme epätietoisuutemme keskellä. Soihdut on sytytetty. On alkanut Kalliomaan, lasten ja nuorten aika Kartanossa. Terveisiä Konnille tuonilmaisiin: Me emme karkaa. Ainakaan Amerikkaan.

Uuden lukuvuoden alkaessa hyvillä mielin,

Mika Saatsi, sairaalareksi

Kommentit (372)

Jukka Ahonen kirjoitti 26.8.2019

Onnittelut – ja tiedätte kyllä, miksi minustakin tuntuu hyvältä 🤗

Milla Toivanen kirjoitti 26.8.2019

Olipa valoisia uutisia; onnea uuteen vanhaan taloon ja lämpimät terveiset kaikille! Terv MT

Anna-Leena Alivirta kirjoitti 26.8.2019

Ihanaa, kun ttuntuu, että pitkät epätietoisuuden ja mielipahan ajat olisivat nyt takanapäin – niinkuin tietysti ovatkin – kun Kartanon piha-alueella ja sairaalan puistoteillä näkee iloisesti rupattelevia nuoria! Hauskaa, kun tulitte !

Mika Saatsi kirjoitti 27.8.2019

Kiitos Jukka! Tunnuslauseesta ja rinnallakulkemisesta!

Mika Saatsi kirjoitti 26.9.2019

Kiitos paljon!

Mika

Mika Saatsi kirjoitti 26.9.2019

Kiitos paljon!

Mika

Lisää kommentti