Kellokosken nuorisopsykiatria ja Kalliomaan koulu muuttivat 1998 Ohkolan sairaalan kiinteistöön. Toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia tapahtui säännöllisesti psykiatrian avohoitoistumisen, avo-opetuspalveluiden ja konsultaatiotarpeiden myötä. Vuodet vierivät ja Ohkolan vuonna 1960 valmistunut sairaala vaati laajaa peruskorjausta. Remontin suunnittelu alkoi vuonna 2010 ja Ohkolan remontin II-vaihe valmistui lukuvuoden 2014-2015 alkuun mennessä. 18.12. 2018 HUS ilmoitti, että tulevissa suunnitelmissa pääosin ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevan Kalliomaan koulu tulee muuttaa pois, koska sairaalan tilat tarvitaan oikeuspsykiatrian käyttöön.

En halua tässä blogissa lähteä erittelemään sitä miten tätä asiaa on hoidettu, tiedotettu tahi suunniteltu. Sellaisen kirjoituksen aika ei ole nyt. Haluan kuitenkin kertoa Suomen parhaiksi kutsumistani sairaalakoulutiloista sekä kutsua kaikki halukkaat tutustumaan kevään avoimiin kouluesittelyihin. Näillä näkymin viimeisiin näissä tiloissa…

Siispä näin:

Olipa kerran Suomen parhaat sairaalakoulutilat.

Ohkolan sairaalan kiinteistö on rakennettu aikanaan ns. B-mielisairaalaksi. Nykyisen koulun opettajainhuoneen ja teknisen työn tilojen paikalla oli ennen koulun taloon muuttoa sairaalan keittiö. Kiinteistö ei tietysti ole alun perin suunniteltu koulukäyttöön, mutta sinne saatiin perusteellisella suunnittelulla rakennettua monipuoliset, turvalliset ja opiskelua rauhoittavat sekä opetussuunnitelman mukaisen täysipainoisen sairaalaopetuksen mahdollistavat tilat.

Koulun henkilökunta osallistettiin heti rakennesuunnittelun varhaisessa vaiheessa mukaan sairaalaopetuksen ammattilaisina. Arkkitehtitoimisto AW2 ja erityisesti arkkitehti Kyösti Meinilä halusi kuulla toiveitamme ja vierailimme yhdessä useassa uudessa koulurakennuksessa ideoita etsien ja sovelluksia ja sopivuuksia Ohkolaan miettien.

Vanhat tilamme olivat luvalla sanoen melko kaukana viihtyisästä. Meillä oli tiloissamme mm. eri vaiheissa hankittuja ja haalittuja kaappeja sekä koulukalusteita. Halusimme luoda aistiyliherkkyydestä ja toiminnanohjauksen pulmista kamppaileville oppilaille mahdollisimman rauhalliset ja viihtyisät tilat.

Väritys ja materiaalit valittiin selkeiksi ja yhdenmukaisiksi. Tavarat haluttiin kaappeihin ovien taakse, jotta vastuullisuutta oppivälineiden huolehtimisesta voitiin hyvin harjoitella. Jokaiseen luokkaan valikoitui yksi tehosteväri, joka paitsi piristi, niin myös toimi ilmoitustauluna magneettimaalin avulla. Näin toimien värikkäät tehosteseinät samalla mahdollistivat nuppineulattomat ja nastattomat luokkien seinät.

Jokaiseen opetustilaan tuli kaksi sisäänkäyntiä ja mahdollisuus turvalliseen tilasta poistumiseen. Korkeat ovet toivat avaruutta melko kapealle keskikäytävälle. Turvalasia käytettiin paljon. Näin saatiin esteetön näkymä luokkiin ja pystyttiin hyvin käytävältä seuraamaan luokkien tilannetta aiemman pelkän äänimaiseman kuulemisen lisäksi. Sairaalakoulussa silloin tällöin räiskyy ja on tärkeää, että aikuiset ovat heti turvaamassa mahdollisia vaaratilanteita.

Koulun tiloihin asennettiin koko taloa koskeva henkilöturvajärjestelmä ja saimme tarvittaessa apua ja tukea muissa kerroksissa olevilta hoitotyöntekijöiltä. Ajanmukaiset palo- ja varkausturvajärjestelmät HUS halusi koulunkin tiloihin asentaa. Kuulutukset hoituivat hyvin koko taloon tai pelkästään koulun opetustiloihin.

Täysipainoinen sairaalaopetus tarvitsee myös tilat taito- ja taideaineiden opettamiseen. Osa oppilaista opiskelee koulussamme koko yläasteen, jolloin on tärkeää saada monipuolista opetusta myös taito- ja taideaineissa.

Teknisen työn tiloista löytyy konesalit puutyöhön sekä metallityöhön sekä erillinen maalaamo. Kaikki nykyisten, erittäin tarkkojen turvallisuusmääräysten pohjalta toteutettuna. En muista tarkalleen kuinka monta kilometriä sähköjohtoja noissa tiloissa on, mutta paljon joka tapauksessa.

Kuvataiteen ja tekstiilityön tilat ovat ns. tavallisen luokkaopetuksen käytössä 90 % ajasta ja lopun aikaa erikoisluokkina. Pieni kemian laboratorio Ohkolan tiloista myös löytyy. Musiikkitilat ovat yhteiset nuorisopsykiatrian kanssa, toki myös nykyiset aikuispsykiatrian osastot saavat tilaa yhteisin pelisäännöin käyttää. Musiikkitila ”pommari” sijaitsee viereisessä rakennuksessa, vanhassa neulomossa. Sitä tilaa ei remontoitu 2010-luvun peruskorjauksessa.

Henkilökunnan kokous- ruokailu ja toimistotila sekä kanslia löytyvät pääaulan välittömästä läheisyydestä. Näin me olemme läsnä ja oppilaiden sekä yhteistyökumppanien helposti tavoitettavissa jokaisena koulupäivänä. Opehuoneesta on näköyhteys aulaan.

Tänä syksynä koulun tilojen molempiin päihin on kalustettu rauhoittumishuoneet. Osastohoidossa olevia oppilaita meillä ei enää ole ja osastolle ei enää rauhoittumaan pääse. HYKS-nuorisopsykiatrian Nuorten tehostetun avohoidon yksikkö NTaY Ohkolassa vielä on ja teemme heidän kanssaan tiiviisti yhteistyötä, etupäässä Ohkolan kakkoskerroksessa ja toiminnallisissa tiloissa.

Kellarista löytyy talon toiminnallisia tiloja, josta erityisesti biljardi ja pingis ovat mieluista välituntien ajanvietettä. Melkoisen moni kiukkukin on saatu laantumaan pelipöydän äärellä.

Koulusta löytyy myös nykyiselle oppilasmäärälle (39 oppilasta) riittävä määrä erilaisia eriyttämistiloja. Joskus sohvalla opiskelu motivoi pulpetilla istumista enemmän.

Jokainen opetustila on varustettu ajanmukaisin audiovisuaalisin opetusvälinein ja älytykein tai – tauluin. Myös iPadit ovat osa tämän päivän sairaalaopetusta Ohkolassa. Langattoman verkon tarjoaa suunnitellusti HUS. Tuusulan kunta vastaa opetus- ja hallintoverkkojen toiminnasta.

Vaikka psykiatrian osalta toimijat ovat osin remontin alkuvaiheista muuttuneet, on käyttäjien kesken toiminnot saatu hyvin yhteensovitettua avoimen keskustelun ja yhteisten rakenteiden kautta. Sitä kutsun Kelliksen hyvän yhteistyön hengeksi.

Ohkolan puisto tarjoaa jokaisena vuodenaikana viityisän koulun ulkopuolisen oppimisympäristön. Puistosta löytyy Tuusulan ja HUS:in yhdessä rahoittama urheilukenttä sekä Tuusulan kunnan rakentama frisbeegolfrata. Sairaalan liikuntahalli on 700 metrin päässä Kellokosken kylällä.

Niin. Näitä Suomen parhaita sairaalakoulutiloja sekä opetus- ja alueellisen vaativan oppilashuollon (ALVA) osaamiskeskustoimintoja esittelen ylpeänä vielä tänä keväänä seuraavasti:

5.2.19 klo 13.30-15

19.3.19 klo 13.30-15

7.5.19 klo 13.30-15

Tervetuloa!

Toivon, että mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan tiloihimme ja toimintaamme. Nämä tilat ansaitsevat tulla nähdyksi, ennen kuin ne muuttuvat uuden peruskorjauksen myötä joksikin muuksi.

Kalliomaan koulun toiminta jatkuu lv.19-20. Vielä emme tiedä missä tiloissa…

Sen pituinen se.

Mika Saatsi, sairaalareksi

Kommentit (95)

Jukka Virtanen kirjoitti 25.1.2019

Olipa hyvinkin

Sairaalareksin kirjoituksia on ollut aina ilo lukea. Nyt kyllä tuli paska fiilis, vaikka tilanne onkin ollut tiedossa jo jonkin aikaa. Olen eläkkeellä ja viimeiset neljä vuotta keskittynyt metsien haravointiin, mutta puhun kuitenkin neljänkymmenen vuoden nuorisopsykiatrian kokemuksella ja vielä nykyäänkin Kalliomaan koulun ystävät- nimisen kokoonpanon jäsenenä.

Koko urani ajan nuorisopsykiatrisessa hoitotyössä olen itse tehnyt ja edellyttänyt työryhmiltäni kiinteää ja vuorovaikutteista yhteistyötä kulloisenkin koulun kanssa. Aluksi oli yhteistyö kylän koulun kanssa ja hyvin pian oman sairaalakoulun. Koska koulu on nuorisopsykiatristen kasvavien lasten usein viimeisiä normaaliuden mittareita, ei sen merkitystä voi vähätellä. Tämä kaikki on sairaalareksinkin aiemmista blokeista selvinnyt hienosti, joten en avaudu siitä enempää. Ohkolan kouluun satsatut resurssit osoittivat, että oli aika, jolloin tätä asiaa pidettiin todella tärkeänä. Sairaalakoulun vetäjistä jokainen; Hans Colliander, Timo Koivuniemi, Taisto Vanhapelto ja nyt viimeisimpänä Mika Saatsi, Jokelan Mick Jagger sekä kymmenet opettajat kautta vuosikymmenten ovat kukin kasvattaneet koulua siksi helmeksi, mitä se nyt on.

Ja ne tilat. Ne ovat Ohkolassa aivan mielettömät. Veikkaan, että vähemmillä resursseilla on suunniteltu ekat kuulennot. Ei silti kyllähän niihin älyluokkiin saa näppärästi vuodeosastoja sänkyjä sijoittamalla ja käsityöluokista saa kivasti liinavaatevaraston ja pesuhuoneen. Ei tuossa touhussa ole järjen häivää. Eivät ne tilat edes täytä niitä vaatimuksia, mitä osastoille nykyään psykiatriassa annetaan. Mutta toisaalta rakennetaanhan sitä lipputankojakin, vaikkei niihin voi lippua vetää.

Ja taas toisaalta, tunnen sairaalareksiä sen verran, että en usko koulun loppuvan näihin koulun ulkopuolisiin höperöinteihin. Kouluhan jatkuu vaikka joen jäällä ja jos näin käy, niin ylpeänä jatkan Kalliomaan koulun ystävänä.

Jukka Virtanen

Pia Lahti kirjoitti 3.2.2019

Kylläpä nuo rivien välit oli surua, itkua, epätietoisuutta ja pettymystä tulvillaan.
Ei voi pieni ihminen ymmärtää ison ihmisen järjenjuoksua.
Voimia kevääseen teille kaikille.

Satu Henriksson kirjoitti 12.2.2019

Tiilimäen koululta tulossa porukka tutustumaan tiloihinne 19.3.19. Kiitos kutsusta.

Mika Saatsi kirjoitti 26.2.2019

Sydämellisesti tervetuloa!

Lisää kommentti