Joulun alla kävimme ALVA-koordinaatioryhmässä (ALVA = alueellinen vaativa opetus ja oppilashuolto) keskustelua syksyn konsultaatioissa sekä erikoissairaanhoidon kentällä näkyneistä merkittävistä ja huolestuttaneista ilmiöistä. Päädyimme käymään pitkän keskustelun uusien oppimisympäristöjen haasteista psyykkisesti oireilevien oppilaiden kouluarjessa.

Samasta teemasta kirjoitti asiallisen monipuolisesti Helsingin Sanomat 26.1. otsikolla: Ei luokkia, ei seiniä – kuka päätti avoimista oppimisympäristöistä?

Meidän viitekehyksemme oppilailla voi olla vaikeuksia uusien koulujen isoissa yhdistetyissä ryhmissä. Ryhmissä, joissa opiskelee enemmän oppilaita, kuin tavallisissa luokkaryhmissä.

Haluan korostaa, ettei sen koommin minä, kuin koordinaatioryhmämmekään ole uutta monipuolisempaa ja muunneltavampaa koulurakentamista vastaan. Päinvastoin. Työolosuhteet pitää kuitenkin olla kunnossa niin oppilailla kuin koulun työntekijöillä.

Keskustelumme lopuksi halusimme kirjata kuusi kohtaa, jotka meidän mielestämme pitää ottaa huomioon ja toteutua jokaisessa koulussa.

Kaikille yhteisen perusopetuksen tilaratkaisuissa on huomioitava seuraavat seikat:

  1. Jokaisella oppilaalla on oma nimetty opettaja
  2. Jokaisella oppilaalla on oma tiedossa oleva paikka / pulpetti
  3. Koulun monipuoliset tilaratkaisut mahdollistavat myös rauhoittumisen 
  4. Oppilaalla on mahdollisuus laaja-alaisen erityisopettajan tukeen
  5. Jokaisella oppilaalla on ryhmä johon kuulua = vertaisryhmä 
  6. Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus vertaisoppimiseen ikätovereilta

Nämä seikat huomioimalla luomme mielestämme tasalaatuiset edellytykset oppimiselle ja oppimaan oppimisen kehittymiselle myös erityisen tuen oppilaiden osalta.

Kuuntelin THL:n Jukka Mäkelää Etelä-Suomen AVI:n koulutuksessa 28.1., jossa saimme Reija Laineen kanssa myös esitellä omaa ALVA-toimintaamme. Mäkelä korosti, että varhaislapsuuden lisäksi myös alakouluikä on tärkeä kehitysvaihe ehjän kiintymyssuhteen rakentumisessa, luottamaan oppimisessa ja sitä kautta ihmisten kanssa toimeen tulemisessa.

Hän totesi, että kiintymys liittyy myös paikkoihin, konkreettisesti omaan paikkaan luokassa, sekä mm. turvallisuuteen, ennustettavuuteen, äänimaisemaan, väreihin ja ruokailuhetkeen. Siksi koulutilojen tulee olla riittävän rauhalliset. Samalla tilojen tulee ohjata oppilasta ryhmään liittymiseen.

Mäkelää kuunnellessa tuli hetken olo, kuin olisin kuunnellut meidän joulukuista keskusteluamme ja ALVA-toimijoiden huolia ja huomioita…

Pidetään kaikista lapsista huolta uusia hienoja kouluja suunnitellessamme. Rakennetaan kaikille yhteisiä kouluja – ei melkein kaikille yhteisiä. Sitä vaatii myös toimiva inkluusio.

Talvea kaivaten,

Mika Saatsi, sairaalareksi

Kommentit (96)

Grant kirjoitti 30.1.2020

Hey there, You’ve done a great job. I will certainly digg it
and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.

Lisää kommentti