Hyvät naiset ja herrat sekä tytöt ja pojat!

Lukuvuosi 18-19 on loppusilausta vaille valmis ja päättöluokkalaiset saavat pian todistuksensa. Viimeiset viikot olemme eläneet muuttolaatikoiden keskellä. Koko koulu on pakattu Ohkolasta, entisestä Kellokosken nuorison kiinteistöstä, muuttoa varten. Olo on haikea, mutta toisaalta hyvin muuttoon.

Usein ihminen toimii niin, että vaikeat asiat ensin kielletään, vähätellään ja vasta vähän ajan kuluttua aletaan totuudenmukaisesti miettimään mitä mieltä oikeasti ollaan. Nuorisopsykiatrian ja Kalliomaan koulun visiitti Ohkolan kiinteistössä kesti 21 vuotta. Noihin vuosiin mahtuu lukuisia tarinoita, lukuisia onnistumisia, vaikeuksia, kiukkuja, takalukkoja, eteenpäinmenoa – ja kevätjuhlia.

Kevätjuhlaviikko on itselleni työni parasta aikaa. Musiikkiryhmäläisten kanssa on valittu juhlan kappaleet ja sitten aletaan tekemään soittelusta musiikkiesityksiä. Ensimmäiset harjoitukset ovat usein vähän nihkeitä ja joskus tunteetkin ovat pinnassa, kun ei tämä nyt ehkä niin hyvin taida kulkeakaan.

Mukaan tulee muitakin oppilaita ja aikuisia. Alkaa jännittää se oma osuus, entä jos epäonnistun?  Entä jos en pärjää muiden mukana? Mitä muut soitostani ajattelevat? Harjoitella pitää riittävästi, muttei liikaa. Sovituksien työstäminen on välttämätöntä ja epävarmuuteen ja uusiin soittokavereihin on totuteltava.

Kun sitten kenraaliharjoituksessa esitys on valmiiksi saatu ja juhlasalin lava testattu, ollaan valmiina esiintymään muillekin. Yhdessä. Tätä kasvutarinaa olen taas etuoikeutettuna saanut teidän kanssanne kulkea. Vitsit, te olitte taas upeita! Kiitos!

Kuvistyöt, käsityöt, projektityöt, kokeet ja omat opiskeluvälineet on pakattu koulusta pois samalla kuin koko koulu. Oppilaiden henkilökohtaiset työt ja tekemiset on tehty ja viety koteihin. Me aikuiset olemme taasen pakanneet muuten koko koulun valmiiksi muuttoa odottamaan.

_

Lukuvuoteen on kuulunut monta uutta juttua.

Alakoululaiset virkistivät meitä yläkoululaisten kanssa työskentelemään tottuneita. Toitte kouluun vipinää. Kiva oli huomata, miten vanhemmat oppilaat ottivat nuoremmat huomioon. Yhtään ikään liittyvää kinaa en ole ollut selvittelemässä. Päinvastoin olen ollut todistamassa lukuisia hienoja yhteisiä hetkiä yhteisöpäivinä ja välituntisin.

Reija, Tiina, Kaisa, Iiri, Rita ja Katja käynnistivät Suomen mittakaavassa laajan, uuden oppilashuollollisen mallin – ALVA-oppilashuollon – meidän yhteistyökuntien, erikoissairaanhoidon ja Keski-Uusimaan sote-kuntayhtymän kanssa. Vajaat 150 oppilasta on vuoden aikana ollut konsultoivan tuen piirissä. Valtakunnallinen ammattilehti ”Erityiskasvatus” teki viimeisimpään numeroon hienon jutun tästä vaativan erityisen tuen tukemiseksi tarkoitetusta työstä.

Tuossa jutussa tavallisen koulun rehtori Seppo Mentula kertoo konsultaatiosta seuraavaa:

”ALVA-konsultaatio tukevoittaa merkittävästi koulun työkalupakkia tilanteissa, joissa oppilas oireilee psyykkisesti ja koulun normaalit tukitoimet vaikuttavat riittämättömiltä. Jo tieto tulevasta konsultaatiosta antaa oppilaalle, hänen huoltajilleen sekä opettajalle turvan ja luottamuksen tunnetta. – – – Kalliomaan työntekijöiden myönteinen ja ratkaisukeskeinen asenne on omiaan auttamaan tilanteissa, joissa esimerkiksi huoltajien usko lapsensa tilanteen kohentumiseen on koetuksella. ”Rehtorina kokemukseni on, että ALVA-konsultaation mahdollisuus on välttämätön tuki inkluusioon pohjautuvassa tuen mallissa.”

_

Kalliomaan koulussa opiskeli tänä lukuvuonna noin 90 oppilasta. Tukijaksoilla kävi 17 yläkoululaista ja 13 alakoululaista. Nuorten tehostetun avohoidon yksikön intensiivijaksoilla oli useita kymmeniä oppilaita. 40:stä oppilaspaikasta 30 on ollut pitkäaikaisia koulupaikkoja.

_

Päättö- ja lukuvuositodistusten lisäksi jokainen Kalliomaan koulun oppilas saa tänä keväänä Unisefin Kympin todistuksen. Lasten oikeuksien julistus täytti tänä vuonna 30 vuotta. Tuo julistus on kaikkien virallisten normien kulmakivi. Sen pohjalta mekin teemme kaikkemme oppilaidemme eteen jokaisena päivänä. Iloisissa hetkissä niin, kuin vaikeissakin paikoissa.

Tämä sopimus velvoittaa meitä samalla tavalla, kuin perustuslaki tai perusopetuslaki. Lapset ovat tärkeitä ja aikuisten on ymmärrettävä kaikissa tilanteissa mm. lasten oikeus turvaan, oikeuteen saada laadukasta opetusta ja oikeuteen saada tarvittaessa hoitoa.

Te kaikki olette kympin lapsia ja nuoria! Muistakaa se!

_

Päättöluokkalaisille toivotan hyvää peruskoulun jälkeistä elämää! Etsikää ja löytäkää. Väistäkää tai menkää päin. Päättötodistuksen numerot eivät ole tärkein oppi Kalliomaasta. Jokainen teistä tietää sen, mikä oli juuri itsellesitärkeintä.

Kiitos kaikille oppilaille yhteisestä matkasta ja kaikesta siitä, mitä minulle opetitte. Koulun aikuisilla ei ole kaikki maailman tieto jaettavana. Suurin osa löytyy nykyään taskusta muutaman napin painalluksella. Mutta jokainen teistä on opettanut minullekin taas jotain itsestäni, opetuksesta ylipäätänsä ja elämästä.

Nauttikaa lomasta ja ladatkaa akkuja tuleviin vuosiin. Hymyillään, kun tavataan.

Vanhempia haluan kiittää hyvän yhteistyön vuodesta. Toivotan myös teille oikein mukavaa ja rauhallista kesää!

Elokuussa aloitamme koulutyön Kellokosken sairaalan päärakennuksessa, Kartanossa. Kesän kotiläksynä henkilökunnalle on persoonallisen prinsessa-vilkutuksen treenaaminen. Kartanon hienot parvekkeet haastavat taidokkaisiin vilkutusmuotoihin.

Dii-dap-dip-dap-diidaa…

Don’t worry be happy! – Hyvää kesää!

Mika Saatsi, sairaalareksi

Lisää kommentti