Hyvät naiset ja herrat sekä tytöt ja pojat!

Joskus voi käydä niin, että joululahja tulee yllättäen eikä ole kovin mieluisa. Tämän viikon tiistaina kuulin, että HUS tarvitsee Ohkolan sairaalan tilat omaan käyttöönsä. Sairaalakoulun on pakko väistää. Tilanne on totta ja te kuulette tämän nyt ensimmäisten joukossa.

Tammikuun 7. päivänä aloitamme viimeisen lukukauden Suomen parhaissa sairaalakoulutiloissa. Aion nauttia jokaisesta päivästä täysin palkein. Lisäksi aion pitää huolen, että Kalliomaan koulun tiloja ja toimintaa esitellään entiseen malliin koko kevään. Ehkä jopa aiempaa isommalla profiililla.

Kovin monen ihmisen toivoisin näkevän nuo Suomen parhaat sairaalakoulutilat. Ne tilat, joissa Te – rakkaat oppilaamme – käytte koulua. Ne tilat – arvoisat vanhemmat – joissa lapsenne käy koulua, oppii koululaisen taitoja, pöydissä olevien joulukranssien tekemistä, musisointia ja matematiikkaa. Tai vaikkapa tekemään pilalle menneestä maidosta muovia.

Koulutilat ja seinät ovat materiaa. Tilat voivat ohjata parempaan opiskeluun, mutta suurin, tärkein ja arvokkain asia on osaava ja ammattitaitoinen henkilökunta. Sellainen, kun Kalliomaan väki on! Aikuinen, joka osaa kunnioittavasti kohdata lapsen ja nuoren. Aikuinen, joka jaksaa olla sinnikäs, hyväntahtoinen ja oppilaaseen uskoa valava. Se voittaa Suomen parhaat seinätkin 6-0!

Toisaalta. Ehkä perään vielä toinenkin joululahjatarina…

Joskus voi nimittäin käydä myös niin, että joululahja tulee juuri oikeaan aikaan ja juuri sellaisena, kun sitä vain uskaltaa toivoa. Sellaisenkin lahjan olen saanut. – Tänään. – Siksi oloni on iloinen ja mieli keveä.

Olemme olleet suurten muutosten äärellä osastohoidon siirryttyä Helsinkiin elokuun alusta. Tämän lukuvuoden 18-19 toiminnan avohoidollisena sairaalakouluna ja alueen konsultaatiopalveluita tarjoavana osaamiskeskuksena viisi yhteistyökuntaamme (Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula) siunasivat viime vuonna.

Tänä aamuna nuo samaiset kunnat hyväksyivät yksissä tuumin toisen pilottilukuvuoden saman laajuisine ja laatuisine toimintoineen. Alueellinen ALVA-oppilashuolto jatkaa toimintojen kehittämistä siinä missä Kalliomaan koulun avo-opetuspalvelutkin.

Hyvä naiset ja herrat, näissä kunnissa on virkamiehiä ja päättäjiä, jotka arvostavat sitä työtä, mitä Kalliomaan koulussa on pian 40-vuotta tehty! Uskaltaisin tässä kohdin ehdottaa reippaita aplodeja Kalliomaan koulun jatkolle. Mitäs olette mieltä?

Tämän aamuinen päätös on paras joululahja mitä olen ikinä uskaltanut toivoa ja saada. Se luo uskoa sille, että koulunkäyntivaikeuksissa kamppailevien oppilaiden ja heidän perheidensä halutaan jatkossakin tällä alueella saavan laadukkaita palveluita.

Meitä on monesti koitettu töniä ja jyrätä pois maailmankartalta. Vaikeaa se on. Turha töniä – Kalliomaa on peruskalliota. Sinnikkyys ja tulevaisuudenusko kuuluvat Kalliomaan koulun henkilöstön DNA:han.

Tiedämme, että olemme hyvä koulu juuri teille, arvoisat tytöt ja pojat! Siitä kaikille todisteena on tämä mahtava ilta perinteikkäässä ja juhlavassa sairaalan juhlasalissa. Ilman oppilaita ei ole kouluja. Ilman vanhempia ei ole lapsia. Koulun pidossa ykkösasia ja tärkein fokus ovat aina lapset ja perheet. Toiminnat ja tilat pitääsuunnitella päätähdille. Opettajat, ohjaajat, oppilashuoltohenkilöstö ja rehtorit ovat tärkeissä sivuosissa.

Tänään jaetaan kaksi päättötodistusta. Jouluksi loppuun saatettu peruskoulu on yhtä arvokas, kuin keväällä valmistuminen. Joka joulu pääsemme iloitsemaan ja juhlistamaan peruskoulun loppuun suorittamista. Te tänään päättävät oppilaat olette esikuvia kaikille muille oppilaille. Te omalla toiminnallanne näytätte muille, että vaikeuksienkin kautta on mahdollisuus päästä voittoon. Peruskoululaisen tie ei aina ole helppoa laskettelua.

Kaikilla meidän oppilaillamme on isoja, joskus jopa toimintakyvyn vieviä vaikeuksia. Mutta tavoitteellisen koulunkäynnin, tiiviin hoidollisen yhteistyön ja oppilashuollon tukena mahdollistuu kohta päättötodistuksen saajien kaltaisia sankaritarinoita. Peruskoulun jälkeen baana on auki. Kuunnelkaa itseänne, mutta kuunnelkaa myös ihmisiä lähellänne. Tiedän, että Teillekin oma maailmassa oma paikka ja oma merkittävä rooli. Kiitos, että olemme saaneet olla osa Teidän koulupolkuanne!

Tuusulan Kellokoski on tunnettu Prinsessastaan. Huomenna koulussamme vierailee Prinsessa –elokuvassa (ja lukuisassa muussakin elokuvassa, näytelmässä ja sarjoissa) esiintynyt näyttelijä Krista Kosonen – syyslukukauden viimeisellä oppitunnilla. Hän tulee kertomaan meille unelmista. Erittäin tärkeä aihe – unelmointi. Luvataan, ettei ikinä lopeteta unelmoimista, vaikkei kaikki tietysti ole tarkoitettu toteutuvaksikaan. Ei ainakaan, kuten elokuvissa.

Haluan kiittää Teitä, arvoisat huoltajat, hyvästä yhteistyöstä ja tiiviistä yhteydenpidosta!

Lasten- ja nuorisopsykiatrian hoitohenkilökuntaa haluan kiittää ansiokkaasta yhteisestä suunnasta oppilaiden koulupolkujen tukena!

Oppilaita haluan kiittää jokaisesta hetkestä kanssanne! Ja samalla haluan vielä kieltää koulutehtävät heti huomenna klo 12.30 alkaen! Seuraavan kerran koulunkäyntitouhuihin palataan maanantaina 7. tammikuuta klo 9.15 alkaen. Siihen saakka unelmointi on erittäin toivottavaa.

Oikein siunattua ja rauhallista joulua Teille kaikille!

Mika Saatsi, sairaalareksi

Lisää kommentti