Koulun 49 oppilaspaikalla lukuvuonna 16-17 sairaalakoulussa opiskeli yhteensä 161 erikoissairaanhoidon piirissä olevaa oppilasta. Pitkäaikaisilla avo-oppilaspaikoilla opiskeli 28 oppilasta sekä avotiimin kuukauden tukijaksoilla 14 oppilasta. Osastotiimin pitkäaikaisia oppilaita oli kymmenisen oppilasta. Lyhytaikasilla sairaalakoulujaksoilla opiskeli siis yli 100 yläkoululaista päättyneen lukuvuoden aikana!

Tämä on aivan erityisen huima lukema, jollaista ei ole ikinä aiemmin koettu. Luku kertoo osaltaan hyvin selkeää kuvaa siitä, miten lyhytaikaiseksi nuorisopsykiatrinen osastohoito ja avohoidon intensiivijaksot ovat sairaalaopetuksen muokanneet. Tulevaisuudessa tätä sairaalaopetukseen piipahtelua tehdään Keski-Uudeltamaalta Helsingin HYKS-nuorisopsykiatriaan – osastojen muuttaessa sinne. Tämä kannattaa tiedostaa alueellamme vaativan erityisen tuen tulevia opetusjärjestelyitä mietittäessä.

Koulun kuukauden tukijaksojen toimintatavat ovat kolmena lukuvuotena vakiintuneet ja tulleet tutuiksi oppilaaksiottoalueemme kouluille. Tukijaksot ovat erittäin tarpeellinen lisä sairaalakoulun palveluvalikkoon. Kun koulunkäynti on jumissa lähikoulussa, kuukauden irtiotolla päästään lähes aina taas kiinni koululaisuuteen ja koulunkäyntiin.

 

Konsultaatiosta

Konsultoivat erityisluokanopettajat vastasivat erikoissairaanhoidon piirissä olevien oppilaiden koulunkäyntiongelmien tukemiseen yhdessä erikoissairaanhoidon, koulujen oppilashuollon ja huoltajien kanssa. Konsultoivan tuen piirissä oli 85 oppilasta 6.-9. vuosiluokilta seuraavasti: Järvenpäästä 23, Mäntsälästä 15, Nurmijärveltä 25 ja Tuusulasta 21 oppilasta sekä lisäksi Pornaisista yksi oppilas. Tiina Sund konsultoi Mäntsälässä ja Reija Laine vastasi yhteistyöstä muihin kuntiin.

 

Muut ohjauspalvelut

Koulutusta järjestettiin osana OSAAVA-KUUMA-vaativa –hanketta. Koulutuspäiviä kertyi yhteensä kuusi ja koulutettavia oli 657 henkilöä opetuksen, oppilashuollon, sosiaalityön, lastensuojelun ja erikoissairaanhoidon aloilta. Lisätietoja koulutuksista materiaaleineen löytyy hankesivuilta.

Kaikille avoimia kouluesittelyitä pidettiin seuraavasti: 6.9.; 8.11.; 24.1.; 14.3. ja 9.5. Näiden lisäksi koululla kävi useita muita yksittäisiä vierailijoita ja ryhmiä. Kalliomaan koulun toimintaan tutustui myös lukuisia erityispedagogiikan opiskelijoita / opiskelijaryhmiä. Harjoittelijoita oli mukana koulun arjessa perinteiseen tapaan.

Kalliomaa.net –sivustolla vierailtiin lukuvuoden aikana reilut 19 000 kertaa. Ohjauspalvelusivujen ”Haastava nuori ja koulunkäynti – opas opettajalle” on edelleen hyvässä käytössä tiedonhaussa. Sairaalareksin blogeista eniten lukijoita tavoitti huhtikuun blogi ”HYKS-nuorisopsykiatrian suuri sumutus”.

Rehtori toimi jäsenenä opetus- ja kulttuuriministeriön Vaativan erityisen tuen työryhmässä. Hankkeen loppuraportti valmistui kesäkuussa ja julkaistaan elokuussa.

 

Tulevaisuus

Sairaalakoulun tulevaisuutta suunniteltiin osana OSAAVA-KUUMA-vaativa –hankkeen selvitystyötä ja jatkotyöskentely aloitettiin KUUMA-kuntien LAPE-hankkeessa osana alueellista EVA-ryhmän toimintaa. Lisäksi oltiin mukana HYKS-nuorisopsykiatrian muuttosuunnittelussa. Tämän hetkinen olettamus on, että osastotoiminnot siirtyvät Ohkolasta Helsinkiin kesällä 18. Ohkolan intensiivisen avohoidon yksikkö (NIA) jatkaa vielä lukuvuoden 18-19.

Tulevaisuuden suunnitelmissa on rakentaa Keski-Uusimaalle alueellinen EVA-oppilashuolto ja opetus verkostoitumalla kuntien omien psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten EVA-ryhmien ja alueellisen avo-opetuksen kesken ja samalla käynnistäen tälle vaativalle oppilasryhmälle oma oppilashuoltonsa sekä yhteinen oppilaaksiotto. Suunnittelu jatkuu lukuvuonna 17-18. Tällä hetkellä hankkeessa ovat mukana: Tuusula, Järvenpää, Nurmijärvi, Mäntsälä, Sipoo ja Pornainen sekä alueen lasten- ja nuorisopsykiatria. Osana Uudenmaan LAPE-hanketta pilotoimme alueellisessa ”EVA-ketteräkokeilussamme” myös lastenpsykiatrian 11-13 -vuotiaiden tukijaksoja ensi lukuvuoden aikana.

Kiitos kaikille sairaalareksin blogin lukijoille! Suuntaan pian kesälaitumille ja seuraavat tekstit ilmiintyvät sitten lukuvuonna 2017-2018.

Hyvää kesää!

Mika, sairaalareksi

Kommentit (62)

Jari Kuusela kirjoitti 18.6.2017

En voi ymmärtää miksi tämäkin pitää Stadiin siirtää, mut poliittinen päätös ja huono sellainen.

Lisää kommentti