Paljon on työuran aikana ehtinyt nähdä ja kokea, mutta sanomattakin on selvää, että tämän viikko jää ikuisesti kaikille koulun työntekijöille, oppilaille ja huoltajille mieleen. Kriisitilanteissa mitataan organisaatioiden valmiusaste. Jos koneistossa on hiekkaa ja luottamuspulaa, päättynyt viikko on taatusti ollut vieläkin raskaampi ja vaikeampi.

Tuusulan koneistossa on ollut hyvä olla mukana. Meillä saatiin nopeasti polkaistua käyntiin kouluille valmiusryhmät ja reksit sekä varareksit on pidetty hallinnon kautta erittäin hyvin kartalla joka päivä. Se tuo luottamusta johtaa omaa yksikköä ja omia työntekijöitä. Kiitos Tuusula!

Viimeiset päivät on menty kädestä suuhun periaatteella eikä yhtään ole ollut aikaa vilkuilla vähän kauemmas. Kun laitetaan koulut yht´äkkiä pakkodigiloikalle, niin se ei ole ihan pieni kertausharjoitus. Koulun työntekijät ovat tunnetusti työhön vakavasti suhtautuvaa sakkia ja omat toiveet ja tavoitteetkin pikaiseen oman työn ja koulun yhteisen tilannekuvan hahmottamiseen ovat olleet koetuksella.

Opetushallituksen viesti r a u h o i t t a a tilannetta ja suunnitella päiviin sekä etäopetusta että itsenäisiä tehtäviä sekä päivärytmin ylläpitämiseen ohjaaminen olivat tärkeitä viestejä meille kaikille.

Tänä aamuna kokoonnuimme ALVA-koordinaatioryhmän (alueellinen vaativa oppilashuolto ja opetus) kanssa etäpalaveriin. Se oli itsellenikin ensimmäinen hetki kahteen viikkoon miettiä rauhassa mitä on tapahtunut ja mitä meidän alueen psyykkisesti oireilevien vaativan erityisen tuen kentässä pitäisi osata ottaa huomioon.

Taas kerran iloitsin siitä, että kun viisaita ihmisiä on riittävästi paikalla, niin ajatuksia alkaa virrata. Hyvin pian huomasimme, että jaoimme saman huolen.

Miten varmistetaan etäopetukseen siirrettyjen oppilaiden osalta huolen heräämiset?

Miten huolehditaan, että kriisiytyvät tilanteet tulevat huomatuksi?

Koululuokat ovat näyteikkuna oppilashuollon tarpeisiin. Meillä on paljon osaamista koulujen oppilashuollossa, joka tulee tueksi, kun opettajilla herää huoli. Valmiuslain aikana meidän on riittävästi osattava korostaa opettajille sitä, että on edelleen tärkeää kääntyä oppilashuollon puoleen, jos huoli herää.

Monessa paikassa oppilashuoltoväki on siirtynyt etätöihin ja nuo etätyömuodot hakevat uomiaan. Opettajilla ja ohjaajilla tulee seuraavat viikot olemaan täysi työ pitää oman luokan / oppiaineen opetuspaketti kasassa.

Muistetaan, että meillä on paljon pärjääviä oppilaita, jotka erästä erityispedagogiikan emeritus professoria lainatakseni: ”oppivat hyvin joka tapauksessa, riippumatta siitä millainen opettaja hyvänsä antaa millaista opetusta tahansa”. He eivät tarvitse etäopetuksessakaan meitä opettajia niin paljon, kuin ne joista meillä on jo valmiiksi vähän huolta.

Otetaan siksi erityisen matalalla kynnyksellä yhteyksiä koulun oppilashuoltoväkeen, meidän alueella myös ALVA-oppilashuoltoon. Heti kun huoli herää.

Tämä poikkeusaika nimittäin väistämättä tuo esille myös niitä oppilaita, joista meillä ei vielä ollutkaan huolta, mutta jotka syystä tai toisesta meinaavat pudota (etä)kelkasta, ehkä osin ahdistavan ja pelottavan huolen vuoksi tai muuten esille nousevan psyykkisen oireilun vuoksi.

ALVA-koordinaatioryhmämme erikoissairaanhoidon edustajalta tuli tärkeä tähän liittyvä huomio. Lasten- ja nuorisopsykiatrian avohoidossa koulu ja koulunkäynnin sujuminen ovat usein niitä mittareita, joiden kautta lapsen ja nuoren pärjäämistä ja psyykkistä oireilua haarukoidaan. Nyt ollaan tilanteessa, jossa koulun arki on muuttunut totaalisesti. Eikä tuota näyteikkunaa enää ole…

Erityisen tärkeäksi muodostuu toimivat yhteistyölinkit erikoissairaanhoidon ja opetuksen järjestäjien välillä. Riittävää ja säännöllistä kommunikaatiota tarvitaan lähiviikkoina ja kuukausina tässä poikkeuksellisessa korona-keväässä.

Laitetaan oppilashuollon korona-tutka päälle ja varmistetaan, että meillä on joka kunnassa toimivat yhteydet myös alueen erikoissairaanhoitoon. Vain yhdessä selviämme tästä erikoisesta ajasta.

Voimia kaikille,

Mika Saatsi, sairaalareksi

Lisää kommentti